Νέα

7/6/2021

Την Τρίτη 15/06/21, 10.45-14.20, οι φοιτητές του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διερμηνείας και Μετάφρασης», κατεύθυνση Μετάφρασης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης μία εικονική ξενάγηση στη Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση της ΓΔ, της ροής εργασιών της μεταφραστικής υπηρεσίας και των εργαλείων που χρησιμοποιούνται καθώς και πληροφορίες για θέματα Ορολογίας, Πρακτικής Άσκησης και εργασίας στη ΓΔ ως free-lance.

Στην εικονική ξενάγηση συμμετέχουν 18 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ευρώπη ενώ το Ελληνικό Τμήμα της ΓΔ Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκπροσωπούν τρεις μεταφραστές και ο προϊστάμενος του Τμήματος.

Συντονισμός εκδήλωσης για το ΔΠΜΣ: Ελπίδα Λουπάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια

Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα.


7/6/2021

Με μεγάλη επιτυχία οργανώθηκε διαδικτυακά η 7η Συνάντηση Ελληνόφωνων Μεταφρασεολόγων από τον Τομέα Μετάφρασης του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ και την Ελληνική Εταιρεία Μεταφρασεολογίας (ΕΕμ), στις 27, 28 και 29 Μαΐου 2021.

Η Συνάντηση συγκέντρωσε 40 ελληνόφωνους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι ανέλυσαν σύγχρονα ζητήματα επαγγελματικής μετάφρασης και ορολογίας, μεταφραστικών εργαλείων, λογοτεχνικής μετάφρασης, επιχώριας προσαρμογής, κ.ά.

Πολυάριθμα ήταν τα μέλη του ΔΠΜΣ, διδάσκοντες αλλά και απόφοιτοι, που παρουσίασαν το ερευνητικό έργο τους στην 7η Συνάντηση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.


27/11/2020

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διοργανώνουν διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «eTranslation: 

Υποστηρίζοντας τις τουριστικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και την Κύπρο» στις 3 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 10:00-13:15.

Πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του σεμιναρίου.

Συνδιοργανωτές του σεμιναρίου είναι οι Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και την Κύπρο, η Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - ΔΠΜΣ Διερμηνείας και Μετάφρασης. Επιστημονικά υπεύθυνη του σεμιναρίου είναι η  καθηγήτρια Τ. Δημητρούλια, που συντονίζει επίσης το πρακτικό σεμινάριο μαζί με την δρ. Κ. Κουρούνη.  Το σεμινάριο απευθύνεται σε φορείς και επιχειρήσεις/επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού


9/11/2020

Acquiring multiple competences through IATE Terminology Projects

By Elpida Loupaki, Assistant Professor of Descriptive Translation Studies and Terminology at the Aristotle University of Thessaloniki (GR), teaching Terminology at the Joint Postgraduate Studies Program “Conference Interpreting and Translation”

From 2013 our Master Students are introduced to Terminology Management through a special course delivered during their third semester of studies.

More here...


 

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΑΠΘ 

E-University 

E-Learning

Webmail