Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και η Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD), με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, υλοποιούν ετησίως, από το έτος 2000, στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας, ένα Πρόγραμμα προώθησης της έρευνας.
Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση της συνεργασία των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνητικών Ιδρυμάτων μεταξύ των δύο χωρών, που εκπροσωπούνται από ομάδες νέων, κυρίως, επιστημόνων ή ερευνητών όλων των γνωστικών αντικειμένων, με επικεφαλής έναν επιστημονικό υπεύθυνο για κάθε ομάδα και ανά χώρα, οι οποίοι καταρτίζουν και ολοκληρώνουν ένα ερευνητικό σχέδιο με τον αντίστοιχο εταίρο και με αμοιβαίες ανταλλαγές επισκέψεων (Πρόγραμμα IKYDA 2018 – Programm fuer den Projektbezogenen Personenaustausch mit Griechenland). Προτεραιότητα δίνεται στην μετεκπαίδευση και εξειδίκευση νέων επιστημόνων-ερευνητών.
Το Ι.Κ.Υ. ανακοινώνει ότι και για τα έτη 2018 και 2019 η χρηματοδότηση των νέων εγκεκριμένων ερευνητικών σχεδίων (διάρκειας έως δύο ετών), ο αριθμός των οποίων θα
αποφασιστεί κατά τη συνεδρίαση της μικτής ελληνογερμανικής Επιτροπής, θα αναληφθεί αποκλειστικά από τη DAAD.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ)
1. Υποβολή ερευνητικής πρότασης, η οποία θα έχει προηγουμένως συμφωνηθεί, από κοινού, με το συνεργαζόμενο ίδρυμα στη Γερμανία και θα περιλαμβάνει λεπτομερή ανάλυση του επιστημονικού στόχου του ερευνητικού σχεδίου, στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνεργασίας και της αμοιβαίας συμμετοχής και συμπληρωματικότητας των ομάδων.
2. Η αίτηση υποβάλλεται στον αντίστοιχο Εθνικό Φορέα (Ι.Κ.Υ. – DAAD) κάθε χώρας από τον επιστημονικό υπεύθυνο της ομάδας. Πιο συγκεκριμένα για την Ελλάδα:
α) ο επιστημονικός υπεύθυνος θα πρέπει να είναι: εν ενεργεία καθηγητής (όλων των βαθμίδων) από Πανεπιστήμια, ή ερευνητής Α’, Β’ ή Γ’ ελληνικού Ερευνητικού Ιδρύματος.
β) Τα μέλη της ομάδας θα πρέπει να είναι: εν ενεργεία καθηγητές (όλων των βαθμίδων) από Πανεπιστήμια, ερευνητές ελληνικών Ερευνητικών Ιδρυμάτων, διδάκτορες, υποψήφιοι διδάκτορες ή μεταπτυχιακοί φοιτητές. Η ερευνητική ομάδα της κάθε χώρας θα πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον τρία (3) μέλη, συμπεριλαμβανομένου και του επιστημονικού υπευθύνου με ανώτατο αριθμό τα έξι (6) μέλη συμπεριλαμβανομένου και του επιστημονικού υπευθύνου.
3. Επιτρέπεται η συνεργασία δύο ή περισσοτέρων Ιδρυμάτων (και από τις δύο πλευρές).
4. Δεν επιτρέπεται η υποβολή περισσότερων της μίας αιτήσεων, εκ μέρους του επιστημονικού υπευθύνου, ούτε η συμμετοχή του επιστημονικού υπευθύνου ή μελών μιας ερευνητικής ομάδας σε άλλο υποψήφιο έργο IKYDA ή έργο IKYDA σε εξέλιξη.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
1. Αίτηση, στο ειδικό έντυπο του Ι.Κ.Υ., όπου θα περιγράφεται αναλυτικά ο σχεδιασμός των επισκέψεων (οι ημερομηνίες μετακίνησης θα δίνονται κατά προσέγγιση) για το αιτούμενο χρονικό διάστημα χρηματοδότησης, καθώς και ο προϋπολογισμός.
2. Σχέδιο ερευνητικής πρότασης.
Αναλυτική περιγραφή του ερευνητικού σχεδίου (5 έως 10 σελίδες) ως ακολούθως:
• Αντικείμενο και στόχοι του έργου
• Μεθοδολογία υλοποίησης του έργου
• Αναμενόμενα αποτελέσματα
• Αναλυτική περιγραφή ενοτήτων εργασίας και παραδοτέα
3. Βιογραφικά σημειώματα του επιστημονικού υπευθύνου και των μελών της ερευνητικής ομάδας.
4. Γλωσσικές γνώσεις: Δήλωση του επιστημονικού υπευθύνου για την επαρκή γνώση της γερμανικής ή/και αγγλικής γλώσσας των μελών της ομάδας τους ή υποβολή αντίστοιχου πτυχίου ξένων γλωσσών.
5. Βεβαίωση συμμετοχής των μελών της ερευνητικής ομάδας στο συγκεκριμένο ερευνητικό σχέδιο, υπογεγραμμένη από τον επιστημονικό υπεύθυνο.
6. α) Στην περίπτωση που ο υποψήφιος είναι μεταπτυχιακός φοιτητής ή υποψήφιος διδάκτορας, υποβάλλεται βεβαίωση της Γραμματείας του οικείου Τμήματος, από την
οποία προκύπτει η συγκεκριμένη ιδιότητα,
β) Στην περίπτωση που ο υποψήφιος είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου υποβάλλεται αντίγραφο του τίτλου.
Τα ως άνω υποβάλλονται μόνο από τον επιστημονικό υπεύθυνο σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή (σε CD ή με e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΙΚΥ foreigners@iky.gr.
Ιστοσελίδα: https://www.iky.gr/el/upotrofies-gr/2014-12-12-12-09-42/ikyda/2018