ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Με χαρά σας προσκαλούμε στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώνει το Εργαστήριο Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών «Ψηφίς» της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ στις 25 Νοεμβρίου 2021 στις 2:45μμ-4:00μμ (μέσω ΖΟΟΜ), με τίτλο «Η Πόλη από άλλη Οπτική: Αστικές Περιπλανήσεις με Τεχνολογίες δι’ Εντοπισμού».
Για την εγγραφή σας στην εκδήλωση πατήστε εδώ.
(Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Εγγραφές γίνονται δεκτές μέχρι 24/11/2021. )
Σκοπός της εκδήλωσης είναι η προώθηση της διεπιστημονικής έρευνας και σκέψης, η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων, και η διάνθιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσω της χρήσης διαφορετικών εργαλείων/προσεγγίσεων.
Το σεμινάριο είναι ΔΩΡΕΑΝ, θα διεξαχθεί στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ, και επίσης θα δοθεί ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ.
Για πληροφορίες, στείλτε το μήνυμά σας στο dhlab@auth.gr.
Υπεύθυνη διοργάνωσης: Τατιανή Ραπατζίκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΠΘ (Διευθύντρια Εργαστηρίου)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αυτό το σεμινάριο θα διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους οι τεχνολογίες δι’ εντοπισμού μπορούν να χρησιμεύσουν ως αφηγηματικό, συγγραφικό και εκπαιδευτικό εργαλείο που αναδιαμορφώνει το πώς αντιλαμβανόμαστε τον αστικό χώρο. Στο πρώτο μέρος, θα γίνει μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία των μέσων δι’ εντοπισμού και τα συμμετέχοντα άτομα θα έρθουν σε μία πρώτη γνωριμία με τη λειτουργία (και τον ρόλο) των μέσων δι’ εντοπισμού στην κοινωνική ζωή στις μέρες μας. Στο δεύτερο μέρος, θα δοθεί έμφαση στη σχέση ανάμεσα στα μέσα δι’ εντοπισμού και σε αφηγηματικές πρακτικές. Οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με συγκεκριμένες εφαρμογές δι’ εντοπισμού, οι οποίες είναι διαθέσιμες σε smart phones και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ενσωματώσει κάποιος-α ψηφιακό περιεχόμενο με συγκεκριμένες τοποθεσίες (στο αστικό περιβάλλον).
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Ο Βασίλειος Δεληογλάνης διδάσκει στον τομέα Αμερικανικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ ως ΕΔΒΜ, καθώς και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Είναι κάτοχος διδακτορικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Για την εκπόνηση του διδακτορικού του, το οποίο εστιάζει στις τεχνολογίες δι’ εντοπισμού και στη Λογοτεχνία και τον Πολιτισμό της Βορείου Αμερικής, έλαβε πλήρη υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.). Επίσης, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και πτυχίου από το τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ. Είναι διαχειριστής της ιστοσελίδας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αμερικανικών Σπουδών (EAAS), και είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αμερικανικών Σπουδών (HELAAS) και της ερευνητικής ομάδας Πολυτροπικοί Πειραματισμοί [Μultimodal Research & Reading Group] του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ. Στα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η σύγχρονη Αμερικανική πεζογραφία, οι τεχνολογίες και τα παιχνίδια δι’ εντοπισμού, η κυβερνοκουλτούρα και το κυβερνοπανκ, το λογοτεχνικό υπερκείμενο και η σύζευξη της λογοτεχνικής πρακτικής με τις νέες τεχνολογίες.